14 Σεπ 2012

Γιάννος Κρανιδιώτης in Memoriam



Γιάννος Κρανιδιώτης in Memoriam

Σήμερα κλείνουν 13 χρόνια από το τραγικό δυστύχημα του Falcon, στις 14 Σεπτέμβρη 1999, κατά το οποίο ό αξέχαστος φίλος Γιάννος Κρανιδιώτης έχασε τη ζωή του.

Το «συντυχ@ννουμε αφιερώνει στη μνήμη του video με σκηνές από τη ζωή του, καθώς και κείμενα, προσωπικές καταθέσεις ανθρώπων, που τον γνώρισαν ή εμπνεύστηκαν από το έργο του.

Το video της ανάρτησης αποτελεί απόσπασμα από την εκπομπή της δημοσιογράφου Έλενας Κατρίτση «Πρόσωπα», αφιερωμένη στο τραγικό δυστύχημα της 14ης του Σεπτέμβρη.

Ολόκληρη την εκπομπή, προερχομένη από το ψηφιακό Αρχείο της ΕΡΤ, μπορείτε να την παρακολουθήσετε στο ένθετο blog του συντυχ@ννουμε, «των κυπρίων οι κοινότητες», που περιλαμβάνει υλικό από τη ζωή και τις δραστηριότητες της κυπριακής παροικίας της Ελλάδας, εξέχον μέλος της οποίας υπήρξε ο αείμνηστος Γιάννος.

Τα κείμενα που επιλέξαμε είναι δύο. Το πρώτο έχει τίτλο «Γιάννο σ’ ευχαριστούμε. Γιάννο μας λείπεις»! και είναι γραμμένο από τον Στράτο Στυλιανίδη Λέκτορα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Δημοσιεύτηκε στο διαδικτυακό τόπο aixmi.gr στις 16 /9/2011. Το δεύτερο έχει τον τίτλο «Αναφορά στον Γιάννο Κρανιδιώτη» με συγγραφέα τον Κύπριο δημοσιογράφο Κυριάκο Πιερίδη. Δημοσιεύτηκε στον ΠΟΛΙΤΗ της Κυριακής στις 1/9/2012.

Γιάννο σ’ ευχαριστούμε. Γιάννο μας λείπεις!

aixmi.gr - ΠΟΛΙΤΙΚΗ Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Λίγοι άνθρωποι έχουν το προτέρημα να βλέπουν το μέλλον, λιγότεροι την ικανότητα να προβλέπουν τις πολιτικές εξελίξεις και ακόμη λιγότεροι να σχεδιάζουν βήματα που μένουν στην Ιστορία. Ο Γιάννος Κρανιδιώτης ήταν ο άνθρωπος που συνδύαζε και τα τρία. Ο Γιάννος ήταν προνομιακός συνομιλητής της Ιστορίας. Σχεδίασε και δημιούργησε ένα μέρος της σύγχρονης Ιστορίας του Ελληνισμού με την υπευθυνότητα, την προοδευτική σκέψη και το όραμά του.

Δυστυχώς, δεν έτυχε ποτέ να τον γνωρίσω. Έζησα, όμως, το όραμά του όλα τα βήματα που σχεδίασε και υλοποίησε για να πετύχει το όραμά του. Ήταν ο αρχιτέκτονας της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.)· ο άνθρωπος που συνέλαβε και υλοποίησε μέχρι την τελευταία μέρα της ζωής του, βήμα-βήμα όλα τα στάδια που οδηγούσαν στην ένταξη.

Ο Γιάννος ήταν πολιτικός, διπλωμάτης, τεχνοκράτης αλλά και διανοούμενος της πολιτικής. Είχε σπάνιο χάρισμα· δομημένη σκέψη, ουσιαστική τεκμηρίωση των επιχειρημάτων του και ανεκτίμητο διπλωματικό κεφάλαιο. Απέφευγε τους πομπώδεις λόγους και τις αναφορές στα αδικαίωτα αιτήματά μας. Ήταν ευέλικτος, αποφασιστικός, προσηλωμένος και επίμονος σε συγκεκριμένους στόχους. Σχεδίαζε, οριοθετούσε τους στόχους, τις δυνατότητες και τις επιλογές που είχε σε κάθε χρονική συγκυρία. Διεκδικούσε στο πλαίσιο του εφικτού· και του «ανέφικτου» μερικές φορές, όπως έδειξε η Ιστορία.

Ο Γ. Κρανιδιώτης δίδαξε την τέχνη της συνδυαστικής πολιτικής και διπλωματίας. Οι παρεμβάσεις και οι προτάσεις του ήταν πάντοτε σαφείς και οριοθετημένες. Ήταν οπαδός της ενεργητικής πολιτικής, με προτάσεις για την ικανοποίηση των κοινών συμφερόντων και τη διατήρηση των ισορροπιών. Η συμφωνία της 6ης Μαρτίου 1995 που αποτέλεσε και την αφετηρία ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε. είναι ένα τέτοιο παράδειγμα. Τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής του Ελσίνκι το 1999, που οριστικοποίησαν στην ουσία την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε, είναι ένα άλλο παράδειγμα. Αυτό ήταν και το τελευταίο έργο του.

Με την πολιτική διορατικότητά του ο Γ. Κρανιδιώτης δεν άλλαξε μόνο τους συσχετισμούς, πέτυχε να αλλάξει τη μοίρα της Κύπρου. Με συστηματικό τρόπο υλοποίησε ένα συγκλονιστικό, και για πολλούς, άπιαστο όνειρο. Οδήγησε την Κύπρο στο πεπρωμένο της, στον ευρωπαϊκό χάρτη. Η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε την 1η Μαΐου 2004 είναι το τέλος μιας ιστορικής διαδρομής, της δικής του διαδρομής στην Κυπριακή και Ευρωπαϊκή Ιστορία.

Η τέχνη της άσκησης εξωτερικής πολιτικής από το Γ. Κρανιδιώτη πρέπει να διδάσκεται στην Κύπρο, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Οι ιδέες και το έργο του καθιέρωσαν διπλωματική σχολή που φέρει το όνομά του. Ήταν άριστος γνώστης των εθνικών και ευρωπαϊκών υποθέσεων. Δεν περίμενε τα γεγονότα. Με την εξαιρετική διεισδυτική ικανότητά του δημιουργούσε τις προϋποθέσεις για να υποστηρίξει την επίλυση των προβλημάτων. Ήταν επιτελικός και εξωστρεφής, εξοπλισμένος με ιώβεια υπομονή, δάσκαλος της τέχνης της βολιδοσκόπησης των προθέσεων. Έλεγε, ενάμισι χρόνο πριν μας αφήσει: «Η εξωστρεφής αντίληψη της διεθνούς πολιτικής είναι αυτή που οδηγεί στην ενίσχυση της διεθνούς θέσης της χώρας. Δημιουργεί συμμαχίες, ταύτιση συμφερόντων και επιτρέπει πιο αποτελεσματικά και αξιόπιστα την προώθηση των στόχων της εξωτερικής πολιτικής».

Δυστυχώς δεν συνάντησα ποτέ το Γ. Κρανιδιώτη, στα 52 χρόνια που έμεινε στη ζωή. Έζησα, όμως, όλες τις δυνατές συγκινήσεις που προσέφερε στην Ιστορία. Έζησα όλες τις διαδρομές που σχεδίασε και δίδαξε για το πώς κερδίζονται οι μάχες στο πεδίο της πολιτικής και της διπλωματίας. Έζησα το πρώτο όνειρο: την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. Αν ήταν σήμερα μαζί μας, είμαι σίγουρος πως θα ζούσα(με) και το δεύτερο όνειρο: την επανένωση της Κύπρου.

*Ο Στράτος Στυλιανίδης είναι Λέκτορας στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας & Ανάπτυξης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

-----------------------------------------------

Κυριάκου Πιερίδη
Αναφορά στον Γιάννο Κρανιδιώτη


------------------------------------------------

Δείτε επίσης το αφιερώμα:

«Γιάννος Κρανιδιώτης : τρεις αναφορές του στην Κυπριακή ιστορία» (συντυχ@ννουμε 18 Σεπτεμβρίου 2010).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...